Unik Design

Exista trei tipuri principale de materiale folosite in realizarea mobilierului de bucatarie: PAL, MDF, lemn. Ce material aleg pentru mobila de bucatarie?

1. PAL (placa aglomerata din lemn)

– un derivat al lemnului (rumegus presat + adezivi)
– are pretul cel mai mic
– PAL melaminat inseamna ca peste placa bruta de PAL se aplica melamina, un strat decor care permite realizarea diferitelor finisaje sau culori.
– este sensibil la umiditate si abur, iar daca optezi pentru dulapuri din PAL cantuit cu melamina, probabil ca fronturile se vor umfla intr-un timp scurt.
– totusi, mobilierul din PAL este accesibil si imita frumos lemnul sau marmura, completand cu stil amenajarea bucatariei.
– Daca preferi dulapuri din PAL, orienteaza-te catre cele cu marginile protejate cu canturi ABS (un plastic aplicat cu ajutorul unei masini speciale de cantuire).

Evita dulapurile din PAL care au canturi aplicate doar pe marginile fronturilor sau pe marginile vizibile ale politelor.

2. MDF (placa din fibre lemnoase cu densitate medie)

– un derivat al lemnului (mai dens si mai solid decat PAL-ul)
– are un pret mediu
– MDF melaminat inseamna ca peste MDF-ul brut s-a aplicat un strat de melamina de decor.
– se gasesc in mai multe grosimi : 8, 10, 12, 16, 18, 19, 22, 28, 40 mm. Uzual pentru fronturi se folosesc grosimile 18 si 22 mm
– datorita resturilor tocate foarte marunt se poate freza si astfel obtine fronturi decorative foarte frumoase
– dupa frezare MDFul se inobileaza prin infoliere sau vopsire.
– in stare initiala, o foaie de MDF are 2800x2070x18 mm si are un cost cu 50% mai mare fata de PAL.
– in urma proceselor de infoliere sau vopsire, MDF-ul ajunge la costuri de 60- 100 eur/mp

E drept ca MDF-ul este un conglomerat cu o densitate mai mare decat cea a PAL-ului, dar cel infoliat aduce cu sine o serie de dezavantaje:
– folia se poate dezlipi la colturi
– intre MDF si folie pot aparea bule de aer
– e mai putin rezistent la umiditate, abur si temperaturi ridicate

Alternativa este sa alegi dulapuri de bucatarie din MDF vopsit.

3. LEMN

– lemn pur
– are pretul cel mai mare, mobila de bucatarie din lemn este cea mai costisitoare
– lemnul natural este frumos pin insasi textura sa unica si originala, prin urmare nu este nevoie de straturi de decor
– Lemnul, se poate utiliza ca lemn natur, lacuit sau vopsit. In zilele noastre, lumea nu mai are timp. Iar acest material cald ‐ lemnul ‐ este un material care are nevoie de mai mult timp: de uscare, de pregatire, de prelucrare, de finisare, de montaj. Astfel, fiind un material mai pretentios din acest punct de vedere, a ajuns sa fie un material scump in forma finisata.

Panourile incleiate, sunt fabricate din lamele de molid, fag sau pin si sunt recomandate pentru diferite articole de interior. In functie de tipul lamelelor care intra in structura panoului, acestea pot fii de doua feluri: cu lamele imbinate in dinti sau cu fibra continua.

Furnirul este o foita de lemn, de 0.6mm. Acesta poate fii din fag, mahon, stejar, paltin si are avantajul de a putea fi aplicat prin lipire pe pal sau mdf. Ulterior se poate lacui sau baitui.
Placajul este format din mai multe foi de furnir, lipite si presate intre ele. Acestea trebuie sa fie in numar impar, intr-un numar de minim 3 buc.
La ce trebuie sa fii atent, cand cumperi mobilier?

Calitatea mobilierului, nu depinde doar de calitatea materialelor alese (PAL, MDF, lemn). Mult mai important este modul constructiv al mobilierului si modul cum a fost realizata intreaga comanda.